Friday 6 May 2022

Resepi Satey FB sedap

Resepi Sate Ayam Padu.

Setiap tahun ikut resepi ni ja. Alhamdulillah anak-anak makan sepuasnya. Nak lagi sedap potong ayam saiz besar, bila bakar nnti tak kecut dan kering. Selamat mencuba.

(Resepi untuk 1ekor ayam)
.
BAHAN2
-1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci n toskan)
❗kulit ayam jgn buang ye, potong kecik, n perapkan sekali isi ayam)

Bhn blend
-2 labu bwg besar
-5 ulas bwg merah (tK letak pon takpe, letak lg sedap)
-1 labu bwg putih
-2 Inci halia
-4 btg serai
(satukan kesemua bhn n blend dgn sdikit air)
.
Bhn perap
-2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)
-1 ½ cwn gula (kena manis, baru sedap)
-2 sk garam
-4 sk serbuk kunyit
-3 sb serbuk jintan manis
.
Caranya:
- Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yg telah ditoskan. Masukkan bahan blend dan bahan perap.
- Gaul sebati.
- Sesuaikan rasa, gula/garam..
- Perap semalaman kalau nak sedap. (saya perap balik keje semalam, petang tadi baru bakar)
- Bila dah perap, kemudian cucuk lada lidi.
- Nak sedap, selitkan kulit ayam dibahagian tengah sate.
- Lebihan perapan tadi ,ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil, tambahkan sedikit minyak masak. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 btg serai ketuk hujungnya)
- Saya bakar tadi,  dalam 5min dah masak, sebab dah perap semalaman.
- Masa bakar tu renjiskan dgn bahan renjis  untuk pastikan sate sentiasa basah dan juicy.
Makan camtu pun dah sedap, sebab dah cukup rasa semuanya.

.
KUAH KACANG
Bahan2
-1 ½ cwn kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, n blend/tumbuk separa halus. Sy blend je, jgn hlus sgt ye)
-segenggam cili kering (potong, rebus)
-2 labu bwg besar
-2 Inci halia
(blend bhn bertnda dgn sdikit air)
-1 btg serai (ketuk)
-2 kpg gula melaka
-1/2 cwn gula
-garam
-3 cwn air
-1 kotak santan
-2 kpg asam keping
.
Caranya:
- Panaskan minyak, jgn sikit sgt, jgn byk sgt..
- Tumiskan bhn blend, masukkan serai.. (tumis smpai pecah minyak)
- Masukkan kacang, gaul sebati..
- Masukkan air, biar mndidih.. (api slow)
- Nampak dah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam dan asam keping
- Masak sampai kuah jadi pekat..
- Sesuaikan rasa gula dan garam. Siap.
.
Kalau tak letak santan pun takpe, just guna air je. Santan untuk melemakkan lagi kuah kacang dan rasa lebih sedap.

Selamat mencuba.
.
Kredit: Siti Norizan 

No comments:

Post a Comment